6de tip van "Dirk Nachtergaele"

Beste Ergo-trappers,
 
De bouwstoffen of de brandstof van ons lichaam bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines;
KOOLHYDRATEN: is de brandstof voor onze motor. Men noemt ze ook de suikers. Koolhydraten komen voor onder de vorm van pol-, mono- en disachariden. Deze slaan zich op als glycogeen in de spieren en lever.  In de lever is een voorraad voor handen en in de spieren ook. Een getraind atleet kan tot 40gr/kg spier glycogeenvoorraad  bevatten. Bij minder getrainde mensen kan dat tot de helft minder zijn. Conclusie, een goede voeding en aangepaste training zijn van groot belang omdat je over een veel betere uitgangspositie beschikt om je sport aan te vatten.
Leveranciers zijn: alle vormen van suikers zoals confituur, jam, witte en bruine suiker, confiserie.....
                               alle granen zoals rogge, tarwe, rijst, haver, muesli........
                               alle bewerkte produkten van granen zoals brood, beschuit, patisserie, deegwaren als spaghetti en macaroni, cornflaces.......
                               maar ook gedroogde vruchten, vers fruit en groenten vooral aardappelen.
Suikers zijn echter verdeeld in twee groepen de vlugge en trage suikers. De trage (trage opname) suikers zijn heel belangrijk voor de duursporters en daartoe behoren brood, rijst, aardappelen en deegwaren. Tot de vlugge (vlugge opname) behoren confituur, honing, gewone suiker en frisdranken.
  EIWITTEN of proteïnen zijn onze bouwstoffen van het lichaam. Ook hier zijn er twee soorten namelijk dierlijke en plantaardige. Eiwitten staan in voor de opbouw en het versterken van de cellen in ons lichaam. De dierlijke vindt u in vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en zuivelproducten. De plantaardige in peulvruchten zoals erwten, bonen, soyabonen......Ze komen ook voor in noten en de schil of omkapsel van granen en zaden.
  Daarom worden er na de wedstrijden of lastige trainingen shakers gemaakt op basis van eiwitten en koolhydraten. Om het herstel te bevorderen, eiwitten voor spierherstel en koolhydraten om de energievoorraad weer aan te zwengelen. Er zitten ook nog mineralen in om het vochtverlies op te vangen.