5de tip van "Dirk Nachtergaele"

Beste pedaalridders,
 
ik ben er weer met een paar tips voor jullie. Deze keer gaan we het een keertje over het schoeisel hebben. Koersschoenen zijn heel belangrijk:ze moeten goed zitten,stevig zitten en niet knellen en ondersteunend te zijn. De profs hebben altijd twee paar schoenen in omloop. Als er iets gebeurt bij een van bijvoorbeeld dan hebben ze in de volgwagen een tweede paar waar ze al mee gefietst hebben want totaal nieuwe schoenen zou uit den boze zijn,eerst irijden dus. Risico op ongemakken,ontsteking aan knie enz.....
Renners een tweede paar schoenen in de volgwagen? Ja het is zo dat de renners een "regentas" in de auto hebben. Wat steekt daar allemaal in? : Been- en armstukken ,regenjas,trui lange mouwen,reservebroek,winter- en regenhandschoenen,thermojak,trui zonder mouwen en de reserve schoenen uiteraard. In de ronden waar twee volgwagens zijn hebben ze dan alles dubbel bij,dus twee tassen.
Weer naar het schoeisel. Het is ook buiten de koers heel belangrijk goed schoeisel te dragen,het spaart je benen. Ook die houten slippers met die harde rode doppen (Birkenstock) op zijn heel goed voor de doorbloeding in de benen en zorgen ook zo een beetje mee voor herstel. Het is wel even aanpassen want in het begin kan je er niet heel lang mee rondlopen,maar het went. Die bestaan nu ook in kunststof maar ik ga nog altijd voor de originele. Maar dat zal wel met mijn leeftijd te maken hebben.
Wissel ook vaak van sokken en knip vooral je teenngels. Dit kan knellen en ontsteken. Een ingroeiende teennagel is immers een haard van infecties. Beter voorkomen dan genezen.

Schaaf- en snijwonden komen heel vaak voor,iedereen valt wel een keertje. Het allerbelangrijkste is dat de wonde grondig word schoongemaakt met water en zeep,er zijn verschillende zepen op de markt om wonden schoon te maken. Denk maar eens na hoe vuil de wegen er kunnen bijliggen. De wonde zal ook veel vlugger genezen als ze perfect is schoongemaakt. Ik heb na valpartijen in Parijs-Roubaix nog wonden uitgewassen met een borsteltje om er toch alle vuil uit te krijgen. Steentjes en smurrie moeten er uit ook splintertjes als je valt op de wielerbaan,kan je verwijderen met een pincet. Ook genezend en verzachtend zijn vele crèmes tegen die brandwonden. En als je klevers gebruikt dan niet in de wonde klevende pleisters.
Vaak heb je bij een val af te rekenen met een heamatoom of gezwel,heilzaam is dan een ijszak leggen om zwelling en ontsteking tegen te gaan. Gebruik echter geen warmte de eerste 48 uur want dit kan allen maar het euvel aanwakkeren.
Ik had het,vorige keer nog over de handschoenen,wel mijn zoon is vorige week gevallen met helm(goed) echter zonder handschoen. Alles in orde nu maar hij kan nog niet fietsen.......hij kan zijn stuur niet vasthouden. Van tips gesproken.