4de tip van "Dirk Nachtergaele"

Handschoenen?
Koershandschoenen zijn heel functioneel en moeten voor mij ook altijd gedragen worden,zowel op training als in wedstrijd. Ze voorkomen blaarvorming bij het rijden over kasseien en slechte wegen. Je hebt een stevigere greep op het stuur,vooral bij zweterige handen en vooral, ze beschermen de handen bij valpartijen. Bij een val ga je vaak je handen plaatsen en met handschoenen voorkom je schaafwonden aan de handen. Zo kan je nog steeds je stuur vasthouden.
Er zijn ook de dikke winterhandschoenen,die zijn eerder ontworpen tegen de koude. Al is er ook een grote verscheidenheid in zoals: in duikersstof tegen het water,in wol tegen de kou,met rubber nopjes erop om betere greep te hebben......
 
Hoe voorkomt men voorjaarskwaaltjes?
Het voorjaar is een risicoperiode wat betreft verkoudheden,verstopte neus,de kras in de keel...... Vooral als je scherp staat en afgetraind bent.
Daarom truezel niet na een training maar neem onmiddellijk een bad of douche. Is dit niet mogelijk trek dan droge kleren aan. Zie maar de renners die na de finish nog naar het podium moeten.
Vermijd blootshoofds en met natte haren rond te lopen. Haren dus droog vegen en een hoofddeksel dragen.
Een brutale afkoeling van het lichaam is altijd nefast voor conditie en gezondheid.
Draag steeds goed aansluitende kledij,zeker aan de hals. Het lichaam verliest het meest warmte aan hals en hoofd.
 
Wat met brillen?
Fietsen met bril dateert van decenia terug,denk maar aan Briek Schotte en andere die met de vooroorlogse lasbrillen hun ogen beschermden tegen het opwaaiend stof en andere troep in de lucht. Maar een 30-tal jaren terug dook er een virale ooginfectie op in het peleton,waarvan men nooit de feitelijke oorsprong heeft kunnen achterhalen. Ontelbaar waren de coureurs toen die hun ogen verborgen achter een zonnebril. De situatie en de commerciële geest van ontwerpers van brillen werd opgewekt. Wat eerst een practische noodzaak was (en is) gaat nu gepaard met mode,looks,présence....... Vroeger waren brillende coureurs benadeeld (Raas,Knetemann...) nu zijn er bijna geen renners meer zonder koersbril. Stof,zon,opspattend nat.... het word allemaal opgevangen door goede koersbril.