3de tip van "Dirk Nachtergaele":

Waarde wielervrienden,

Een vaak voorkomende vraag aan mijn adres op wielerwedstrijden is:
Hoe hou ik mijn drinkbus koel? In de profwielrennerij is dat geen probleem,de ploegen zijn uitgerust met koelboxen.
Die worden klaar gemaakt met bidonnen water, mineralendrank of dorstlesser en koolhydratendrank.
Daar word dan ijs opgedaan om ze koel te houden. In de Tour bijvoorbeeld hebben de twee volgwagens een frigobox en de verzorgers hebben er twee om te bevoorraden onder weg.
Bij heel warm weer worden de volgwagens nog een keer bevoorraad of gewoon een frigo gewisseld.
Maar als idividueel moet men een beetje vindingrijk zijn. Er bestaan drinkbusovertrekken en heel vroeger werd er wel eens aluminiumfolie om gedaan. Maar de eenvoudigste oplossing is er gewoon ijsblokjes in doen.

Hoe en met wat worden de renners bevoorraad?
Ieder renner heeft een papieren startzakje met zijn naam op. Daar zitten twee of drie broodjes in van ongeveer 20gr. waar het kruim word uitgehaald en gevuld worden met honing,confituur,banaan,gekookte ham,smeerkaas........Verder drie taartjes (rijst,fragipanne,speciale taartjes met allerlei smaken confituur binnen in.

Twee of drie mueslirepen en twee gellekes.en fruitpastareepjes. De verzorgers plaatsen net voor de start twee bidonnen naar keuze op de fiets.
Ze krijgen dan ook ongeveer hetzelfde in de bevoorradig ook met weer twee bidonnen (dorstlesser,water of koolhydatendrank).
Bij koud weer is het ook soms thee met honing en citroen.

Ook vaak gevraagd is of alle groenten en fruit goed zijn voor een wielrenner?
Bijna alle groenten ,vooral rauw, zijn goed.Maar als je twintig boeken leest over voeding krijg toch wel een keer tegenstrijdige dingen te lezen. In het boek "Eten om te winnen" raad men olijven af. Terwijl je elders leest dat oliën uit plantenzaden veel poly-onverzadigde oliën bevatten rijk aan vitamines (vooral E en F) en mineralen. Rauw geniet je van totale opname terwijl gekookt er een verlies aan vitamines en mineralen is. Fruit is ook aangewezen vooral dan gedroogd fruit dat heel energierijk is.
Tot volgende keer,

Dirk.