10de tip van "Dirk Nachtergaele"

Beste pedaalridders,Hier ben ik dan weer met tip 10.  Het zou me goed uitkomen en vooral meer "to the point" zijn moesten jullie ook vragen hebben  (f.333@ergopro.be).  Ik zal die met veel belangstelling lezen en beantwoorden.De wereldkampioenschappen tijdrijden waren heel spannend en mooi om te volgen.  Maar dat is niet zomaar een afstand van punt A naar B zo vlug mogelijk afhaspelen, er komt daar veel meer bij kijken.  De meesten eten dan ook al vier uur voor de start.  Dan is er de verkenning van het parcours.  Proberen je elke bocht zo goed mogelijk te herinneren om die zo goed mogeljik in te schatten.  Hellingen goed uitproberen om er de juiste versnelling te trappen.  Waar zit de wind? .....  En vooral tijdens de verkenning voldoende drinken (mineralen en ook suikers om je brandstof op peil te houden).  Na de verkenning snel opfrissen en als er tijd is wordt er soms nog wat pasta gegeten.  Na wat rust komt de opwarming op de rollen (weer voldoende drinken en soms met een koolhydratengel de suikers wat aanvullen).  We zijn nu al zover dat er ook koelvesten bestaan voor als het extreem warm is.  Dit zijn jasjes waar koelelementen in zitten waardoor het lichaam niet te warm wordt.  Want een oververhit lichaam verliest energie en functioneerd dus minder goed.  Dan terug wat opfrissen, het tijdritpak aan en naar de start.  Nog een gelleke en je kan ertegenaan.In mijn vroege periode in het peleton was er vooral Gerrie Knetemann en Bert Oosterbosch die onze grote tijdrijders waren.  De "Kneet" was vooral een proloogspecialist.  Hij had de gave het parcours zo goed te  kennen dat hij ieder putje, riooldeksel of welk ander obstakel precies wist liggen.  Bert was dan de gestroomlijnde echte tijdrijder.  Dit is Tony Martin ook maar ik hou meer van de beuker "Cancellara", voor mij ziet dat er mooier uit.  Blij was ik uiteraard wel met de twee titels voor Omega Pharma Quickstep.  Nog altijd een beetje mijn ploeg na zo vele jaren in dienst te zijn geweest bij Lefevere.Tot later met de vraagjes.